Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem akarnak hulladékudvart az Alvégen lakók

2012-03-12 15:12:32

Egyelőre nem tudni, milyen következményekkel jár majd a Körösi Csoma Sándor út végén, a volt vásártér szomszédságában, februárban építeni kezdett lakossági hulladékudvar létesítése. Mindenestre, a környéken élő lakosság jó része elszántnak tűnik, hogy meggátolja a beruházás megvalósulását. Tiltakozó mozgalmukat mintegy 150 támogató aláírás táplálja.

Az elkeseredett és jócskán felháborodott lakosok – miután észlelték, majd megtudták, hogy mi készül házaiktól alig 50 méteres távolságban – szinte azonnal léptek. Beszéltek a körzet önkormányzati képviselőjével, és ellenérzéseiknek hangot adva, felvették a kapcsolatot a Zöld Híd Régió Kft. illetékeseivel is.

Zúgolódó panaszaikat ugyan meghallgatták, ám a „higgyék el, semmilyen káros környezeti hatása nem lesz a hulladékudvarnak” nyugtató szavakon kívül sokkal többre nem jutottak. Mint elmondták, egyedül a polgármesteri hivatalhoz címzett tiltakozásukra nem érkezett válasz.

A hulladéklerakó építése körüli aggodalmak a gödöllői képviselőtestület legutóbbi, március 8-i ülésén is terítékre kerültek. A témát Futás Levente (Fidesz) vetette fel. Gémesi György úgy reagált, hogy ő is tud a lakossági felháborodásról, de – mint fogalmazott – a beruházás szerves eleme a Zöld Híd Programnak, aminek részleteiről évekkel ezelőtt már tájékoztatták a lakosságot. Akkor nem merült fel semmilyen kétely a lakók részéről, így minden ment a maga útján, az engedélyek megszerzésétől a kivitelezés megkezdéséig.

Ettől kissé eltérő véleményen vannak a környéken élők, akik életminőségük jelentős romlásának elkerüléséért harcolnak. Ők ugyanis nem emlékeznek semmilyen tájékoztató gyűlésre, de ha volt is, erről a hulladéklerakóról nem igazán eshetett szó. Most viszont kész tények előtt állnak, és azon fáradoznak, hogy a létesítmény ne a kertjük végében épüljön meg. Inkább olyan helyen, ami távolabb esik a lakóövezettől. Elsősorban nem a hulladéklerakó szabályozott belső működésétől tartanak, sokkal inkább attól, hogy mekkora forgalom terelődik majd a környező utcákra, s mivel Magyarországon élünk, fennáll a veszélye, hogy állandósul a guberálók, fémkereskedők jelenléte az egyébként nyugodt területen.

Az idő sürget. Minden nappal több pénz épül be a környéken élők által nem kívánatosnak tartott lakossági hulladékudvarba


Mindent egybevetve, a tiltakozók nem tágítanak. Minden törvényes eszközt fel kívánnak használni, hogy ellehetetlenítsék a beruházás megvalósítását. Múlt szerdai fogadóóráján felkeresték Vécsey Lászlót, körzetünk egyéni országgyűlési képviselőjét. A honatya megértette kérésüket, és március 9-én levelet küldött Gémesi Györgynek, aki a 106 települést tömörítő önkormányzati hulladékgazdálkodási társulás elnöke is.

Levelében Vécsey László arra kéri Gémesit, vizsgáltassa felül a volt vásártér hulladékudvar létesítése céljából történő hasznosítását. Túlmenően, egy intenzív lakossági párbeszéd lezárásáig, esetleg egy minden szempontból alkalmasabb új helyszín kijelöléséig a volt vásártéren folyó munkálatokat polgármesteri és/vagy elnöki hatáskörében állíttassa le.

Megkerestük Vécsey Lászlót, kapott-e választ a levelére. A képviselő ma délelőtt arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem. Arra a kérdésre, milyen további lépéseket tervez a lakossági igény érvényre juttatása érdekében, Vécsey azt válaszolta, hogy ezt Gémesi György válaszának ismeretében dönti majd el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online