Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Felújítás, barkácsolás: mire jó a lucfenyő?

2020-06-19 19:23:09

A lucfenyő sokáig az egyik legkedveltebb karácsonyfa-alapanyag volt. Tudtuk, hogy szúrós, hogy hamar hullik, és nagy odafigyeléssel lehet csak szépet választani. Cserébe viszont isteni az illata… De, vajon, másra is jó, vagy az ünnepek végén száműzni kell az otthonokból?

Miért szeretjük a lucfenyőt?
A lucfenyő gazdag gyantában és illóolajokban, ennek köszönheti a meghitt karácsonyi illatát. Azonban nem csak emiatt hasznos, hogy viszonylag gazdag illatanyag-állománnyal rendelkezik. Ennek a tulajdonságának hála a kártevőknek, gombáknak is viszonylag jól ellenáll.

A luc egy viszonylag kis igényű, gyorsan fejlődő fenyőfajta. Európában is sok helyen jól érzi magát, íg könnyen beszerezhető, olcsó alapanyagnak számít. A fája nagyon szép képet ad. Kellemes, világos színű, szép rajzolatú, ráadásul puha és könnyen megmunkálható termék.


Hogyan hasznosítható a lucfenyő?

A lucfenyő fája viszonylag stabil és szilárd, jól felhasználható anyag. Mivel már eleve viszonylag ellenálló, az egyik legnépszerűbb fenyő fűrészáru a lucfenyő gerenda. Mivel a luc viszonylag gyorsan fejlődik, nagy eséllyel ad hibátlan, masszív faanyagot. Mivel természetesen jól ellenáll az élősködőknek, egy kis kiegészítő védelemmel nagyon jól használható szerkezeti elemként, tetők, lépcsők, galériák építéséhez is.

A lucfenyőpallókat, gerendákat sokan használják párnafaként gipszkarton vagy CK lap szigetelés, esetleg taposható padlásborítás kialakításához. Ez a fa ugyanis kiválóan teljesít hűvös, sötét, akár kissé nyirkos környezetben is.

Mi készülhet lucfenyőből otthon?
A luc a hobbi asztalosok egyik kedvenc alapanyaga. Az elegáns megjelenés, a könnyű kezelhetőség és a vonzó ár különösen csábító a kísérletezőknek. A lucfenyő ideális bútoralapanyag, főleg a kevésbé igénybe vett területekre. Gyönyörű szekrények, ágyak, polcok készülhetnek belőle.

A fenyő használatánál azonban érdemes figyelembe venni, hogy a luc erősen kopik. Bár megfelelő kezeléssel akár padlóként, lépcsőfokként is remekül helytáll, ilyenkor érdemes mérlegelni. Inkább olyan területekre válasszuk ezt a megoldást, ahol nincs nagy terhelés és koptatás. Egy meghitt nappaliba, hálószobába a lucfenyő isteni választás. Nyilvános helyeken már gondot okozhat, hogy a felület könnyen sérül, nyomódik.

A luc esetében hasznos, ha tudjuk, hogy ez az anyag viszonylag sok nedvességet tartalmaz. Érdemes eleve szárított faanyagot választani. Ha alacsony páratartalmú lakásban, például panelépületben szeretnénk alkalmazni, akkor jó döntés lehet pár napig feldolgozás előtt az adott helyiségben pihentetni a fát. Így elkerülhető a sérülés, repedés a vetemedés miatt.

Szerencsére, ma már akár online, házhoz szállítással is kiváló minőségű luc alapanyagokat rendelhetünk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online