Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Modern kinézetű kandeláberek a kültér ízléses megvilágításához

2020-11-18 19:05:36

A kandeláber bizony elsőrendű választást kínál akkor, ha a kültéren alkalmazott lámpáknál a puszta funkcionalitás mellett a szemre is tetszetős látvány legalább ennyire fontos szempont. Úgyhogy mindenképp úgy éreztük, muszáj lesz külön bejegyzésben kiemelnünk a kandeláber hasznosságát.
A cikkben szó lesz ennek a speciális lámpatípusnak a szerepéről, a lehetséges felhasználási körülményeiről, illetve a vele kapcsolatos modern megoldásokról is.

A kandeláberek szerepe a kültéri világítás kapcsán

A kandeláber kinézetét tekintve egy díszes, oszlopszerű állványra helyezett lámpatest. Már a késő római, a reneszánsz, valamint a barokk művészetben is jelen volt az alkalmazása, természetesen kevésbé modern kivitelben.

Ma már a kültéri világítás egyik előszeretettel alkalmazott opciójának számít. Persze az esztétikum miatt nem ritka az sem, hogy az egyébként korszerű fényforrásokkal ellátott kandeláberek a régmúlt idők stílusát idéző megjelenést vagy designelemeket kapnak. Pontosan ez a fajta esztétikus kinézet a népszerűségük egyik kulcsa.

Hol és milyen környezetben célszerű leginkább kandeláber alkalmazásában gondolkodni?

Amikor a kandeláberek alkalmazási lehetőségeiről van szó, akkor elsőként a nagyobb terek, a parkok, egy-egy irodaépület vagy közintézmény szomszédsága vagy – például – egy sétálóutca juthat az eszünkbe.

Teljes joggal persze, hiszen elég csak kicsit körbenézni a hozzánk legközelebb eső utcákon vagy a sokak által látogatott közterületeken, és rögvest láthatunk is jó néhány kandelábert. Viszont azt sem tiltja a világon semmi, hogy akár az otthonunk környezetében is éljünk a modern kandeláberek által kínált lehetőségekkel.

Annál is inkább, mivel a családi házak, illetve a szomszédságukban elterülő kertek látványa vagy hangulata elképesztő hatékonysággal javítható fel egy-egy jól megválasztott kandeláber segítségével.

Mik lehetnek a jogos elvárások manapság kandeláber beszerzésekor?

Egy dolog maga az esztétikus megjelenés, ugyanakkor a kandeláber funkcionalitása legalább akkora súllyal szerepelhet a választásnál. Merthogy nem mindegy, hogy a fényforrás működés közben mennyi energiát fogyaszt, milyen minőségű fényt bocsát ki, és mekkora élettartam várható el tőle.

A korszerű kandeláberek kapcsán már elmondható, hogy rendszerint LED technológiával működnek. Ennek pedig nagy előnye, hogy a LED fényforrások rendszerint tovább bírják élettartam szempontjából, sokkal olcsóbb őket üzemeltetni, a fényük pedig élményszámba megy.

Persze, designvonalon is jogos elvárás lehet, hogy egy korszerű kandeláber igényes matériákkal legyen ellátva, külön megspékelve mindezt esztétikus designelemekkel. Ennek köszönhetően ugyanis már a felkapcsolás előtt is remekül fest maga a kandeláber, a bekapcsolást követően pedig tényleg szuper esztétikai élményt tud nyújtani.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online