Vissza normál nézetbe Nyomtatás

5 különös hely a világon, ahova csak kevesek juthatnak el

2020-12-09 17:43:07

Páratlan kincsek, gleccserek, tengerszemek, eldugott látnivalók között válogathat az ínyenc utazó, ha a sokak által megcélzott tipikus látványosságok helyett valami másra kíváncsi. Az elszántság mégsem elegendő eljutni oda, ahol szigorú előírások korlátozzák a látogatásokat.

Szerzetesek között a Halkidiki-félszigeten
A keleti ortodox kereszténység miniállama, mely a Vatikánhoz hasonlóan jelentős vallási központ, 1988 óta a világörökség része.

Húsz kolostor és több zarándoképület található az Athosz-hegyi Köztársaság területén, mégis kevés turista tehet itt látogatást a létszámkorlát miatt. Görögország vízummentes ország, ám ha az autonóm, teokratikus miniállam látogatása is bakancslistás, akkor jó előre - akár évekkel - kell tervezni. Ortodox vallású látogatóként közel 100 fő érkezhet a félszigetre, az idegen vallásúak száma 15-20 fő lehet naponta. A speciális vízumot a Szalonikiben található zarándokhivatal állítja ki.

A kolostorokban 21. életévüket betöltött ortodox vallású férfiak élnek, nőknek, gyermekeknek tiltott a belépés.

Bhután, a mennydörgő sárkány
A bruttó nemzeti boldogság indexről ismert, a globalizációtól szándékosan elzárt hegyvidéki állam a Himalája keleti csücskében, India és Tibet között bújik meg. Bhután államformája buddhista királyság, neve mennydörgő sárkányt jelent. Szigorúan és tudatosan vigyáznak országuk nyugalmára és különlegességére. A fenntartható fejlődést tűzték zászlajukra, ami azt is jelenti, hogy turistákat csak saját szabályaik szerint engednek a területükre. A vízumkötelezettség mellett naponta 250 amerikai dollárt kell fizetni az idelátogatóknak, ez tartalmazza a szállás, ellátás és idegenvezetés költségeit is.


Raftingolni a Grand Kanyonban

A vadregényes Colorado folyót egészen közelről látni keveseknek adatik meg. Ha valaki mégis elszánt, két dolgot tehet: feliratkozik a várólistára, így előbb-utóbb sor kerülhet a kalandra. Vagy részt vesz egy speciális lottósorsoláson, ha szerencséje van, még a várakozók előtt részese lehet egy felejthetetlen vadvízi evezésnek.

Földalatti paradicsom Vietnámban
A Vietnámi-hegységben található hatalmas barlangban több tucat emeletes felhőkarcoló lakója elférne. Ám a szigorúan védett természetvédelmi területre évente csak 500 látogató teheti be a lábát. Aki feliratkozik a várólistára, és kivárja a közel két évet, egy helyi utazási iroda szervezésében vehet részt a közel egymillió forintba kerülő négy napos földalatti barlangtúrán.

Észak-Koreába csak szervezetten
Észak-Korea 1953 óta teljesen elzártan létező, a világ egyetlen kommunista királysága, ahol harmadik generáció óta apáról fiúra száll az ország vezetői tisztsége. Turistaként kizárólag szervezett, csoportos utazással lehet az országba érkezni, betartva minden szabályt. Csak a kirendelt, helyi idegenvezetővel engedélyezett a nézelődés, szigorúan az előre meghatározott és kijelölt útvonalak mentén. Ettől eltérni sem csoportosan, sem egyénileg nem lehet és nem is tanácsos.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online