Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A locsolást nem lehet megúszni, ha zöld kertet szeretnénk

2023-05-13 09:13:03

Nyár közepén már irigykedve nézzük a szomszéd zöld gyepszőnyegét, illetve az üde zöld kerti növényeket, színpompás virágokat, amikor az aszály hatására nálunk már minden sárgul.

Szerencsére, a probléma rendszerint könnyen orvosolható, mindössze rendszeres locsolásra lesz szükség. Választhatjuk a hagyományos, slagos, kannás, illetve a csepegtetéses módszert, de az automata öntözőrendszerek kényelmesebb megoldást jelentenek, ráadásul jelentős időt is spórolhatunk velük, illetve akkor is végzik a dolgukat, amikor mi éppen nyaralunk. Kinek melyik lesz a megfelelő? Melyiknek milyen igényei, feltételei vannak?

Milyen szempontokat vegyen figyelembe locsolásnál?
Minden növénynek más és más a vízigénye, ezért elsőre nehéznek tűnhet annak meghatározása, mikor és hogyan locsoljunk. A Legjobb Munkaruha Webáruház öntözéstechnikai kínálatában beszerezheti nemcsak a hagyományos locsolótömlőket és tömlőkocsikat, hanem valamennyi kiegészítőt, szórófejet, csatlakozót is, hogy kertje zöld oázis lehessen a legnagyobb nyári forróságban is.

Sok hobbikertész szerint a legjobb módszer a csepegtetős öntözés, ez ugyanis kis mennyiségű, de folyamatos vízellátást biztosít a növények számára, ezáltal a gyökérzónára nézve kedvező. A kézi locsolás nagy előnye az automata rendszerekkel szemben, hogy esetükben a föld szárazságának ellenőrzésével megbizonyosodhatunk arról, valóban szükség van-e öntözésre. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az így kijuttatott víznek mindössze 40-50%-a hasznosul.

Ezzel szemben az automata rendszerek az általunk beállított időben kezdik meg a locsolást a megadott időtartamig. Felszerelhetjük esőérzékelő automatikával is, ami segíthet a spórolásban, és idealisabb vízellátást biztosít a növények számára.

Öntözzünk, de mivel?
A csapvízzel történő öntözés nemcsak drága, de sok növény számára nem is megfelelő a klórtartalma miatt. Igényelhetünk az öntözéshez kedvezőbb áron is vezetékes vizet, de ezzel ugyanaz a probléma.

A legideálisabb, környezetbarát megoldás, ha esővízzel öntözzük a növényeket. Építhetünk a föld alá egy ciszternát a tetőről lefolyó csapadékvíz összegyűjtésére, de egyszerűbb megoldást jelent az esővízgyűjtő edények elhelyezése a csatornák mellé. Az esővizet szivattyúzással is kijuttathatjuk a megfelelő helyekre, de a kézi módszer is megfelelő lehet, amennyiben kisebb terület locsolásáról van szó.


Csak megfelelő eszközökkel locsolhatunk hatékonyan
Akár a felszíni, akár a gyökérzónát célzó csepegtetéses öntözést választjuk, érdemes átgondoltan kiépíteni a rendszert a hatékonyság érdekében. Az olyan kiegészítők, mint a pulzáló vagy a leszúrható locsolófejek, az esőztetők, hasznosak lehetnek.

Mindig a növények igényeinek és az időjárásnak megfelelően öntözzünk, mert a túllocsolás legalább annyira káros a növényre nézve, mint a kiszáradás. Érdemes olyan füvet, növényeket telepíteni, amelyek szárazságtűrőek, vízigényük kisebb, így kevesebb energiabefektetéssel is lehet szép a kertünk. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online