Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hipoallergén kutyatáp? Mit kell tudni róla?

2023-10-12 10:30:34

Sajnos, a kutyusok körében is előfordulhatnak ételallergiák, érzékenységek, így nem árt képben lenni a hipoallergén kutyatápok főbb jellemzőivel. Miben mások ezek az eledelek, és mikor számítanak ideális választásnak? Az alábbi írásunkban ezt a témakört vesézzük ki.

Mit tegyünk, ha allergiás kedvencünk? A kulcs az eledel kiválasztásában rejlik
A Grandopet.hu választékából hipoallergén kutyatáp is beszerezhető, ami hatalmas könnyebbséget jelent a felelős gazdik körében. Ezen eledeleket kifejezetten allergiás kutyusoknak fejlesztették, az esetek többségében egy fehérjét és egy szénhidrátforrást tartalmaznak, ezenkívül mentesek a szintetikus színezékektől, tartósítószerektől.

Megkülönböztetjük a hidrolizált fehérjét és a monofehérjét tartalmazó szárazeledeleket. Előbbinél a kémiai eljárás során „darabolják” kisebb méretűre a fehérjét abból a célból, hogy ne váltson ki allergiás reakciót. Utóbbiak pedig olyan szénhidrát-, illetve fehérjeforrásból készülnek, amelyekkel szemben még nem alakulhatott ki immunreakció, hiszen kedvencünk nagy eséllyel még nem is találkozott efféle komponensekkel. Ilyenek például a bárányos-rizses vagy a lazacos tápok. Ezek az úgynevezett egy fehérjés változatok.

Azonban nem kizárt, hogy később ne jelenjenek meg ismét allergiás panaszok. Érdemes mindig egyeztetni az állatorvossal, ha tápváltásra készülünk.

A hipoallergén kutyatápok legfőbb előnye, hogy elejét vehetjük az emésztési problémáknak, ennek következtében javítható kedvencünk fizikai állapota, általános közérzete. Ne feledjük azt sem, hogy az allergia nem azonos az intoleranciával, hiszen utóbbi egyfajta érzékenység, amelynek hátterében felszívódási zavar, enzimhiány állhat.

Milyen összetevők okozhatnak allergiát?
Az esetek javában valamilyen fehérje komponensre alakul ki allergiás reakció. Nem csupán a jól ismert alkotóelemek, mint – például – csirkehús válthat ki efféle panaszokat, hanem más összetevők is. Gondot okozhat a marha, a tojás, a glutén, a tejtermékek, a szója, csak hogy néhány példát említsünk.

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy felkeressük az állatorvosunkat, hiszen egyedül így bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban allergia áll a panaszok hátterében, nem pedig valamilyen súlyos egészségügyi rendellenesség.


Intő jelek, hogy kutyusunk allergiás
Sajnos, a tünetek igen sokfélék lehetnek, a gyakori vakarózástól kezdve egészen a hányásig, hasmenésig. De nem ritka a fülgyulladás és a mancsok nyalogatása sem, amelyről árulkodhat az összecsapzódott szőrzet.

Egy biztos, ha bármilyen furcsaságot tapasztalunk bundás barátunk viselkedésében, egészségi állapotában, mielőbb kérjünk segítséget, hiszen ilyenkor speciális hipoallergén kutyatápra lesz szükség.

Természetesen, további vizsgálatok elvégzése is indokolttá válhat, ezért semmiképp se halogassuk az állatorvosi látogatást! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online