Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Atlétika, váltó-világbajnokság: három gödöllői sprinter futott olimpiai kvótáért a Bahamákon

2024-05-06 09:38:58

Május első hétvégéjén az egzotikus Bahamákon rendezték meg az atléták olimpia kvalifikációs váltó-világbajnokságát. A Nassauban, a Thomas Robinson Stadiumban lezajló viadalon női 4x100 méteren, illetve a 4x400 méteres vegyes váltóban magyar staféták is rajthoz álltak.  Versenyszámonként (4x100 méter és 4x400 méter női és férfi, valamint 4x400 méter vegyes váltó) a legjobb 14 váltó szerzett jogot a párizsi olimpián történő indulásra, ahol legfeljebb 16 váltó állhat rajthoz.

A bahamai váltó-világbajnokságon számonként 32 kvartett indulhatott. Az első napon összesen 20 futamot rendeztek (versenyszámonként négyet), és minden futamból az első két helyezett olimpiai kvótát szerezett (40 váltó). A második napon további 30 váltó jut indulási joghoz a 15 vigaszági futam első két helyezettjeként. A világbajnokság május 5-i döntőjébe az első napi futamok legjobb két-két váltója jut be.

A magyar váltók alap- és póttagjai közé a MATE-Gödöllői EAC – Körmendy Katalin és Kovács Zoltán edzők által felkészített – sprinterei is bekerültek: Sulyán Alexa a 4x100 méteres női váltóban, Mátó Sára, Enyingi Patrik és Steigerwald Ernő pedig a 4x400 méteres mix váltó tagjaként számíthatott szerepvállalásra.

Május 4-én a Molnár Attila, Mátó Sára, Enyingi Patrik, Molnár Janka összetételű 4x400 méteres magyar mix váltó a második futam 3-as pályáján teljesítette a távot, és 3:16,80 perces idővel a 4. helyen ért célba. A futamból a versenycsúcsot (3:11,52 perc) elért amerikai és a nigériai staféta jutott olimpiai kvótához.
A május 5-i vigaszági versenyen a Mátó Sára helyett Rapai Fannit soraiban tudó magyar váltó az első futam 6-os pályáját kapta, és 3:18,78 perces idővel a 7. helyen zárta a versengést. A futam résztvevői közül a bahamai és a jamaikai váltó jutott ki az olimpiára.

A Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Takács Boglárka, Sulyán Alexa alkotta női 4x100 méteres magyar staféta a negyedik futam 8-as pályáján vágott neki az egykörös versengésnek, és 43,66 másodperces idővel a 6. helyet szerezte meg. A futamból a britek és a hollandok szereztek olimpiai indulási jogot.
A magyar kvartett a vigaszágon a második futam 3-as pályáján 44,04 másodperc leforgása alatt teljesítette a távot, és a 3. helyen végzett, vagyis: egyetlen hellyel maradt el az olimpiai kvótát érő pozíciótól. A futamból a jamaikai és a trinidad-tobagói staféta utazhat Párizsba.

A magyar váltók számára még él az olimpiai kvóta megszerzésének reménye, hiszen a maradék két-két helyet a június 30-án záruló világranglistáról osztják ki.

A francia fővárosban 1.810 atléta (905 hölgy és 905 férfi) vehet részt az ötkarikás játékokon, akik augusztus 1. és 11. között versenyzenek az érmekért.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online